top of page
IMG_4627.jpg

Indicator Eten & Drinken: een ons welzijn scheelt een kilo zorg

Er was veel belangstelling voor de kick-off bijeenkomsten ‘Aandacht voor eten en drinken’ georganiseerd door ActiZ en Stichting Eten+Welzijn. Dit naar aanleiding van de nieuwe verpleeghuiszorgindicator op het gebied van eten en drinken. Bij de drie bijeenkomsten waren telkens rond de 100 kwaliteitsmedewerkers, medewerkers facilitair, managers, verpleegkundigen, diëtisten en vertegenwoordigers van de cliëntenraad aanwezig. Deelnemers deden inspiratie en kennis op en troffen collega’s waarvan ze kunnen leren en waarmee ze informatie kunnen delen over eten en drinken.
Eten + Welzijn heeft een toolkit ontwikkeld waar zorgorganisaties meteen mee aan de slag kunnen. 

De bijeenkomsten begonnen met uitleg over de nieuwe kwaliteitsindicator ‘Aandacht voor eten en drinken’. “We vinden het lastig dat er weer meer vastgelegd moet worden en dat we ons niet goed kunnen voorbereiden” was een stelling waarin veel deelnemers zich herkenden. Vaak wordt in organisaties al aandacht besteed aan eten en drinken, maar wordt dit nog niet vastgelegd in het zorgdossier. Terwijl het onderwerp wel een belangrijk thema is waarmee verschil gemaakt wordt voor bewoners. “Niet alle bewoners kunnen goed aangeven wat ze willen”, zei Ageeth Ouwehand van Beweging 3.0 en gastvrouw van een bijeenkomst, “dan is het belangrijk dat je wel geregeld toetst of de voorkeuren nog steeds kloppen en dat dit bekend is binnen het team van verpleegkundigen en verzorgenden”. De indicator wordt daarom ook gezien als kans om te werken aan smaakvol eten waar de bewoner van geniet en aansluit op individuele wensen. Aan de hand van het stappenplan gaf Stichting Eten+Welzijn uitleg en beantwoordde vragen over het opstellen van voedingsbeleid.

 

 

 

Werksessie over samenwerking door Rudi Crabbé (Stichting Eten+Welzijn)  © Uitblinkersindezorg.nl

Eten als een feestje
Tijdens de werksessies gingen deelnemers met elkaar in gesprek over de verschillende perspectieven: gezonde en duurzame voeding, samenwerking, welzijn en cliënt empowerment. Eten en drinken gaat over zorg, welzijn en persoonlijke voorkeur en vereist daarom integrale samenwerking. Zowel op beleidsniveau (bijvoorbeeld met een integraal voedingsteam) als in de praktijk tussen zorg, facilitair en cliënt. Er werd gesproken over hoe deze samenwerking versterkt kan worden. Cruciaal is de bewoner/cliëntenraad te betrekken in het opstellen en opvolgen van voedingsbeleid. Daarnaast kwam naar voren dat het belangrijk is medewerkers te scholen op gebied van het maken van gezonde, duurzame en smaakvolle voeding voor bewoners. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen zorgorganisaties om van het eten een feestje te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Werksessie met Phyllis den Brok (l) en Anton François (Stichting Eten+Welzijn) over positieve gezondheid en welzijn © Uitblinkersindezorg.nl

 

Bij de afsluiting van de bijeenkomsten werd door een aantal organisaties gepleit om ook in de wijkverpleging meer aandacht te creëren voor eten en drinken. Zoals één van de deelnemers sprak: “Een ons welzijn, voorkomt een kilo zorg.” 

Informatie en vervolg
Stichting Eten+Welzijn heeft een toolkit ontwikkeld die te downloaden is op onze website. Hierin staat bijvoorbeeld een stappenplan voor voedingsbeleid, richtlijnen/factsheets over eten en drinken en tools om met elkaar te leren en in gesprek te gaan over eten en drinken. Samen met ActiZ kijkt Stichting Eten+Welzijn hoe er vervolg gegeven kan worden aan deze bijeenkomsten. Wanneer er hulpvragen zijn vanuit de zorgorganisaties op dit thema, laat dit ons weten, via duurzamezorg@etenwelzijn.nl    

werksessie.jpg
werksessie 2.jpg
bottom of page