top of page
patient empowerment.jpg

‘Eet goed voor jezelf'
Kookworkshops met lotgenotencontact - als eten een uitdaging wordt

Als je herstellende bent van een ziekte, een behandeling of na IC-opname ervaar je vaak nog een aantal problemen, zoals smaak-en geur verlies, spierverlies, slikproblemen etc. Het programma ‘Eet goed voor jezelf' biedt mensen de mogelijkheid verder aan hun herstel te werken door middel van lotgenotenbijeenkomsten in de vorm van kookworkshops. Dit programma wordt gesubsidieerd door ZonMW en wordt uitgevoerd door Platform Patiënt en Voeding & Stichting Eten+Welzijn.

 

In Nederland heeft naar schatting zo’n 5% van de mensen een reukstoornis en/of een smaakstoornis. Veelal is dit het gevolg van een ziekte, trauma, operatie of een infectie.

Deze mensen ervaren veel problemen rondom eten en drinken en hebben behoefte aan: 

  • Kennis over maaltijdbereiding en smakelijke aanpassingen in geval van bijvoorbeeld een

       zoutarm of kaliumarmdieet 

  • Betrouwbare en begrijpelijke informatie

  • Ervaringen van lotgenoten - hoe gaan anderen hier mee om?

De kookworkshops

Bij de kookworkshops is een chef-kok aanwezig, die over specifieke kennis beschikt om mensen te helpen zoeken naar veranderingen in de bereiding van voedsel die aansluit op de door hen ervaren beperkingen en die weet welke oplossingen hiervoor bestaan.

De 1e serie kookworkshops kunnen eenmalig gevolgd worden door telkens een nieuwe groep van 10 – 12 deelnemers (dus in totaal een groep van 40 – 48 deelnemers). 

Achtergrond
De bij dit programma betrokken partijen, hebben het afgelopen jaar de website www.vierkeerbeter.nl ontwikkeld. Een website die mensen een thuishulp bij herstel na een IC-opname (waaronder COVID-19) biedt. De website biedt kennis en tips om actief aan de slag te gaan met belemmeringen zoals smaak-en geur verlies, spierverlies, slikproblemen etc.
De praktijk heeft echter geleerd dat ook mensen die geen IC behandeling hebben ondergaan, maar andere ziekten hebben, zich herkennen in de geschetste belemmeringen. 

Door naast de website ook lotgenotenbijeenkomsten aan te bieden, wordt bereikt dat de beschikbare kennis omgezet wordt in competenties, die helpen bij het omgaan met de ziekte. Daarbij is het ook prettig voor mensen dat zij minder afhankelijk zijn van hun omgeving en de regie over hun eigen voedselbereiding weer terug kunnen nemen.

 

Praktisch

Doelgroep: mensen die herstellende zijn van ziekte of behandeling of die (structurele) problemen hebben met smaak- en/of geur verlies.

Data
De workshops in 2022 hebben inmiddels allemaal plaatsgevonden. We zijn bezig met het organiseren van een vervolg in 2023. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur ons een mail via duurzamezorg@etenwelzijn.nl 

Locaties
De Heeren van Driebergen                     Miele Culinary Institute                   Kook College Wijchen
Traaij 102A                                                  De Limiet 2                                         Edisonstraat 1B
3971 GS Driebergen-Rijsenburg             4131 NR Vianen                                 6604BT Wijchen
Locaties zijn te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Gratis parkeren op eigen parkeerterrein.

 

Thuishulp bij herstel

Op de website www.vierkeerbeter.nl besteden we aandacht aan de meest voorkomende problemen bij mensen die thuis herstellen na een IC opname, zoals geur- en smaakverlies, spierverlies en verminderde eetlust. Per thema worden de belangrijkste vragen in korte video’s beantwoord.  

Koken met groente
bottom of page