Telefoon: 06-221 88 015

E-mail: vraag@etenwelzijn.nl

Privacyverklaring

Roep ook je netwerk op
  • Twitter - White Circle
  • White Facebook Icon
  • LinkedIn - White Circle

24-10-2019

ActiZ organiseert kennisevent rond kwaliteitsindicator eten en drinken
Aandacht voor eten en drinken is de nieuwe kwaliteitsindicator 2019 voor de verpleeghuiszorg. Om hieraan als zorgorganisatie inhoud te geven, organiseert ActiZ op 29 november het kennisevent ‘Kwaliteitsindicator aandacht voor eten en drinken’. Het gaat er niet alleen om dat mensen ondervoed raken of overgewicht ontwikkelen, maar ook om het genieten van eten en drinken en de ambiance tijdens de maaltijden.

Lees meer.....

27-09-2019

Eten en drinken: van goede ideeën naar praktijk!
Op 26 september jl. zijn de Actieleernetwerken gestart, geïnitieerd door het Ministerie van VWS. De deelnemende zorgorganisaties gaan in een kleine groep aan de slag onder leiding van een tutor en een expert. Dankzij deze actieve manier van werken wordt er veel kennis en ervaring gedeeld én worden vaardigheden geleerd om de stap te zetten van idee naar praktijk: samen actief leren en vooral… DOEN!

Lees meer.....

02-09-2019

‘Gebrek aan voedingskennis is niet langer acceptabel’

De JAMA publiceerde onlangs een vlammend betoog van dr. Barnard, arts en auteur. Aan de hand van een casus van een patiënt met diabetes type 2 pleit Barnard ervoor dat voeding een veel belangrijkere rol krijgt in de medische behandeling. Barnard stelt dat er zeer overtuigend bewijs is dat voeding cruciaal is in de preventie en behandeling van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. 

Lees meer...... 

08-07-2019

Actieleernetwerken Voeding in de zorg

Eerder dit jaar bleek tijdens de bijeenkomst ‘Pact voor de Ouderenzorg: Aandacht voor voeding’ een groot animo bij verpleeghuisorganisaties om hun voedingsaanbod te verbeteren. Ook werd duidelijk dat er op dit moment verschillende thema’s spelen waar meerdere zorgpartijen op in willen zetten. Het ministerie VWS verbindt graag partijen met ambitie en stimuleert met actieleernetwerken de stap van goede ideeën naar praktijk. Thema’s zijn ‘Smakelijk eten voor complexe doelgroep’, ‘Verpleeghuis met hart voor de wijk’ en ‘Maaltijdorganisatie binnen woongroepen’.

Lees meer...... 

08-07-2019

Start nieuwe Lerende Netwerken 
Op 26 september a.s. starten we de nieuwe Lerende Netwerken. Zorgprofessionals leren hierbij van elkaar en werken met elkaar rondom een specifiek thema. Je komt in contact met de praktijk en gaat het gesprek aan met cliënten, patiënten en experts. Thema's zijn onder andere 'Arbeidsproblematiek' en 'Verbinding zorg en facilitair in relatie tot eten en welzijn'.

Lees meer...... 

26-06-2019

Slotbijeenkomst Lerende Netwerken 2018 in Villa Pardoes
Stichting Eten+Welzijn werkt, samen met haar deelnemers, aan duurzame resultaten en maakt deze concreet. De slotbijeenkomst van de afgelopen serie vond plaats op een zeer bijzondere en inspirerende locatie: Villa Pardoes - een maatschappelijk initiatief van de Efteling. Deelnemers bundelden bestaande kennis en initiatieven en deelden de resultaten.

Lees meer...... 

25-06-2019

Green Deal Duurzame Zorg
Eten+Welzijn en Platform Patiënt en Voeding starten in samenwerkingsverband het programma “Verduurzaming voedings-en voedselbeleid”. Het programma vergroot de kennis over de gezondheids- en milieu effecten en zorgt ervoor dat gezonde en duurzame voeding de norm wordt. Drie activiteiten staan centraal: organisatie van jaarlijkse regionale duurzaamheid-tafels voor zorgbestuurders, het opstarten van Lerende Netwerken en het uitgeven van verhaallijnen waarbij (cliënt)ervaring, kennis en toepassing in beeld worden gebracht. 

Lees meer......

01-07-2019

Projecten: passie, visie, nieuwsgierigheid en kennis komen samen
Meer zorgkwaliteit betekent ook benutten van ‘wat eten met ons doet’, een duurzame voedselketting en zorgaanbieders die volop bijdragen aan gezondheid en welzijn. Uiteindelijk blijkt duurzaam ook gezond, en kan gezond ook nog eens voor minder kosten. We denken graag  “buiten” het bord waardoor we projecten realiseren van visievorming tot en met implementatie en training.
Lees meer......

25-03-2019

Masterclass Kwaliteitsbeleving voor professionals in de zorg
Eten+Welzijn en Syndle organiseren een training ‘Kwaliteitsbeleving voor professionals in de zorg’. Zorgorganisaties geven samen, met input van kennispartners, inhoud aan de kwaliteit en een verbeterinstrument op het gebied van eten en welzijn. Lees meer...... 

25-03-2019

De Veldkeuken: werk maken van gezond en lekker eten in de zorg
In het programma ‘De Veldkeuken’ inspireren topchefs als Gerrit Greveling, Yuri Verbeek en Moshik Roth de deelnemers om gezonde en smaakvolle maaltijden te bereiden voor mensen met een aandoening.  Lees meer...... 

15-11-2018

Green Deal inspireert internationale experts in voedingszorg
De Green Deal Duurzame Zorg stond 12 en 13 november in het middelpunt van de belangstelling van internationale experts in voedingszorg. Tijdens een conferentie van het Europese actieprogramma ‘Optimal Nutritional Care for All’ (ONCA) .... Lees meer...... 

30-10-2018

Kwaliteitskring LEEV van start: inschrijving geopend
Met een brainstormsessie op 10 oktober is een aftrap gegeven aan de nieuwe kwaliteitskring LEEV. Zorgorganisaties die permanent willen leren en verbeteren op het gebied van gastvrijheid en welzijn hebben nu de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij LEEV.  Lees meer...... 

25-10-2018

Maatwerk in maaltijden: ‘We willen verschil maken in de kwaliteit van het eten’
Van de maaltijd een genietmoment maken of toewerken naar een gezond, smaakvol en doelgroepgericht aanbod voor patiënten en cliënten. Het zijn slechts twee van de vele onderwerpen die op tafel liggen in het lerende netwerk ‘Maatwerk in maaltijden’.  Lees meer...... 

10-10-2018

Drie partijen vormen Green Deal-coalitie voor duurzame en gezonde voeding in de zorg
Stichting Eten+Welzijn, Platform Patiënt en Voeding en Dutch Cuisine hebben 10 oktober de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ ondertekend. In een coalitie zullen zij zich inzetten voor een duurzaam en gezond voedsel.... Lees meer...... 

02-10-2018

Zorgorganisaties onderweg naar beter eten en welzijn in de zorg
Met veel enthousiasme en betrokkenheid zijn de deelnemers aan de lerende netwerken van start gegaan. De ambitie om het eten en welzijn van patiënten en cliënten te verbeteren, spatte ervan af tijdens de eerste bijeenkomst op 20 september. Lees meer...... 

12-09-2018

Isala lanceert app voor inzicht in voedingsstoffen
Isala heeft de Voeding app in gebruik genomen.
Hiermee hebben patiënten inzicht in de inname en bijbehorende doelen van acht voedingstoffen. Door de app krijgt een patiënt bij ziekte meer regie over zijn of haar voedingsgebruik. Lees meer...... 

12-09-2018

Meten en verbeteren na Gastvrijheidszorg met Sterren
Eten+Welzijn organiseert op 10 oktober een bijeenkomst rond het thema ‘Meten en verbeteren na Gastvrijheidszorg met Sterren (GmS)’. Oud-deelnemers van GmS en andere ...... Lees meer...... 

24-08-2018

Lerende netwerken niet alleen inspirerend, maar ook verplicht
Vanuit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is iedere zorgorganisatie verplicht deel uit te maken van een lerend netwerk. In een lerend netwerk kun je als professional samen met collega-zorgorganisaties knelpunten en vraagstukken bespreken. Lees meer...... 

12-09-2018

John Hokkeling regievoerder van de kwaliteitskring LEEV
John Hokkeling verbindt zich als regievoerder aan de kwaliteitskring LEEV van de stichting Eten+Welzijn. “Als zorgorganisaties de kans benutten om samen op te trekken, kunnen ze sneller verbeteren op het gebied van gastvrijheid en welzijn.” Lees meer...... 

21-08-2018

Ondervoeding in de zorg: onderzoeken op een rij

Ondervoeding is een belangrijk onderwerp voor de stichting Eten+Welzijn. Dit thema komt nadrukkelijk aan bod in de lerende netwerken ‘Maatwerk in maaltijden’ en ‘Visie en strategie rond eten en drinken’, die op 20 september starten. Lees meer...... 

14-08-2018

Monique Willemse regievoerder ‘Visie en strategie rond eten en drinken’

Voor het lerend netwerk ‘Visie en strategie rond eten en drinken' presenteren we visieontwikkelaar Monique Willemse van Momoko. Lees meer...... 

30-07-2018

Blog: Gastvrij op klantreis

Barteld Oppers is Manager Gastvrijheid en Welzijn bij Woonzorg Flevoland, is jarenlang werkzaam geweest in de hotelwereld en gaat deelnemen aan het lerend netwerk ‘Gastvrij gedrag en teamontwikkeling’ van Eten+Welzijn. Lees meer...... 

30-07-2018

Van ondervoeding naar aansterken en genietmomenten

Interzorg Noord-Nederland startte twee jaar geleden met een eigen bijvoedingslijn, ter vervanging van de bestaande dieetvoeding van fabrikanten. Het tegengaan van ondervoeding werd ingebed in een visie op eten en drinken.  Lees meer...... 

24-07-2018

Keuzevak voeding populair bij studenten geneeskunde AMC

Tweedejaars studenten geneeskunde kunnen bij het AMC sinds april een keuzevak over voeding volgen.
Het blijkt met 43 studenten meteen het meest bezochte keuzevak te zijn. Lees meer...... 

19-07-2018

Ziekenhuizen en hotelschool vinden elkaar in onderzoek naar gastvrijheid

Het Universitair Kanker Centrum Leiden-Den Haag (UKC) en Hotelschool The Hague gaan een samenwerking aan rond gastvrijheid in ziekenhuizen. Studenten Geneeskunde en studenten van de hotelschool zullen hiernaar onderzoek.  Lees meer...... 

09-07-2018

Kwaliteitssysteem eten en welzijn voor zorgorganisaties in de maak

Voor onder meer ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en GGZ-instellingen wordt een uniek netwerk opgericht. Daarin ontwikkelen en implementeren zorgorganisaties samen met kennispartners een kwaliteitssysteem. Lees meer...... 

09-07-2018

JRM regievoerder lerend netwerk ‘Gastvrij gedrag en teamontwikkeling’

De lerende netwerken van de stichting Eten+Welzijn hebben elk een eigen ‘regievoerder’, iemand die de voortgang onder de deelnemers bewaakt en als vraagbaak dient op zijn of haar expertisegebied.

Lees meer...... 

05-07-2018

Diabetes Fonds investeert € 350.000 in innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde

TNO en LUMC hebben 3 juli de programmaovereenkomst voor het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) ondertekend.  Lees meer...... 

25-06-2018

Tweede Kamer: voedsel volwaardig onderdeel van preventieakkoord

De Tweede Kamer heeft 19 juni een motie aangenomen dat voedsel als een volwaardig en zelfstandig onderdeel van het preventieakkoord moet worden behandeld.

Lees meer...... 

25-06-2018

Dag van de gastvrijheid naar 2019

WijGastvrij en stichting Eten+Welzijn hebben besloten om meer tijd te nemen voor de voorbereiding en organisatie van de Dag van de Gastvrijheid.

Dit event zal dan ook in 2019 in plaats van 2018 plaatsvinden.

Lees meer...... 

20-06-2018

Keuken wil actievere rol spelen tegen ondervoeding

Ondervoeding is een serieus probleem dat bij elke patiënt door de medische staf aangepakt wordt”, stelt Ramon Kinneging. De chef-kok van het VUmc geeft aan graag te helpen bij het oplossen van dat probleem. “Hoe krijgen we de patiënt weer aan het eten?" 
Lees meer......

07-06-2018

Eten+Welzijn start lerende netwerken en groeimethodiek LeeV

Op 20 september starten de eerste lerende net-werken voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. Met de groeimethodiek LeeV worden prestaties en ervaringen inzichtelijk gemaakt om in een verbetercyclus groei te realiseren. Lees meer......

06-06-2018

Dag van de Gastvrijheid krijgt een vervolg

De Dag van de Gastvrijheid zal ook in 2018 plaatsvinden. WijGastvrij en de stichting Eten+Welzijn hebben elkaar gevonden om het succesvolle event dit jaar op 15 november, in het Beatrix Theater in Utrecht, gezamenlijk een vervolg te geven. Lees meer......

21-05-2018

Eten+Welzijn: de kiem is gelegd

“We laten het toch niet gebeuren dat onze ouderen slecht te eten en drinken krijgen?” De hartenkreet van een deelnemer verwoordde het heersende gevoel van velen op de startbijeenkomst van de stichting Eten+Welzijn. 

Lees meer......