top of page
DSC_0566.JPG

31-03-2023

Mooie resultaten programma Gezondheidshuis
Het doel van het programma Gezondheidshuis is het eten en drinken in ziekenhuizen gezonder maken en een gezonde (werk)omgeving mogelijk maken. De promotie van groente & fruit en het drinken van water staat hierbij centraal. Vermaat heeft in het afgelopen jaar met drie ziekenhuislocaties deelgenomen. De resultaten zijn nu bekend!  

Lees meer

DSC_0055.JPG

26-01-2023

Eten+Welzijn werkte mee aan Omroep MAX tv-uitzending over Smaak
Hoe belangrijk is voedsel voor ons brein en welke invloed heeft het? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny van der Heijden in de nieuwe serie van Omroep MAX: Voeding en ons brein. Samen met experts test Janny hun inzichten in de praktijk. Stichting Eten+Welzijn werkte mee aan een aflevering over Smaak. 

Lees meer

jaarimpressie 2022.png

20-12-2022

Jaarimpressie Duurzame Zorg 2022
Het afgelopen jaar 2022 was het jaar van nog meer en concretere gezamenlijke ambitie voor het verduurzamen van de zorg. In de 'Jaarimpressie Duurzame Zorg' staat een overzicht van gebeurtenissen met betrekking tot het verduurzaming van de zorg. De jaarimpressie is gemaakt door het Programma Duurzame Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in opdracht van de regiegroep Duurzame Zorg.

Download de jaarimpressie

DSC_0065.JPG

15-12-2022

Kookworkshops ‘Eet goed voor jezelf’ verdienen vervolg
Mensen die weinig of niets proeven of ruiken toch weer laten genieten van eten. Dat was het doel van het programma ‘Eet goed voor jezelf’. De bevindingen van de succesvolle kookworkshops voor deze doelgroep zijn gebundeld in een naslagwerk. Hierin zijn ook praktische tips en recepturen terug te vinden. 

Lees meer...

Proef_1.jpg

01-12-2022

Rotterdamse verpleegzorg maakt noodzaak structurele aandacht voor eten en drinken duidelijk
Samen met Stichting Eten+Welzijn heeft de Gemeente Rotterdam een Lerend Netwerk voor de verpleegzorg opgericht met koplopers Lelie Zorggroep, Stichting Humanitas en Sonneburgh. Met inspiratie, ondersteuning en begeleiding zijn, ondanks de uitdagingen door Corona en arbeidskrapte, concrete stappen gemaakt op het gebied van gezonder en beter eten en drinken in de zorg. De eerste resultaten zijn nu bekend gemaakt.

Lees meer...

DSC_0065.JPG

07-09-2022

Omroep MAX besteedt aandacht aan Kookworkshops Eet goed voor jezelf
Op woensdag 7 september maakte Omroep MAX opnames tijdens onze kookworkshop ‘Eet goed voor jezelf’. Bij deze workshops kunnen mensen met smaak- en/of geurverlies ervaringen uitwisselen met lotgenoten en tegelijkertijd van een topkok leren hoe je een gepersonaliseerde maaltijd kunt maken.

Lees meer...

vegetables-3464782_960_720.jpg

12-01-2022

Start Lerend Netwerk voor diëtisten verpleeg- en revalidatiezorg
Wil jij ook samen met je collega’s aan de slag met maaltijdconcepten waarbij niet alleen lekker, goed en betaalbaar eten en drinken vooropstaat, maar waar ook aandacht is voor duurzaamheid en gastvrijheid? Met elkaar werken aan juiste inzetbaarheid van medische voeding, minder verspilling en een betere ambiance, op basis van een goede samenwerking?

Lees meer...

patient empowerment.jpg

27-10-2020

Patiënten werken met voeding aan hun eigen herstel 
Als je heel erg ziek bent, is er maar één ding dat je wilt en dat is weer terug naar normaal. Maar dat is nog best lastig… Want als je herstellende bent ervaar je vaak nog een aantal problemen. Deze website helpt patiënten bij herstel na een IC-opname, bijvoorbeeld als gevolg van Covid-19. Per thema worden de belangrijkste vragen in korte video’s beantwoord vanuit verschillende invalshoeken.

Lees meer...

ToekomstProef voorkant.jpg

13-09-2022

Samenwerkingsverband neemt voortouw om voeding in zorg gezonder en duurzamer te maken
“Samen eten en drinken in de gezondheidzorg gezonder en duurzamer, oftewel ToekomstProef, maken.” Deze missie heeft een aantal partijen uitgesproken tijdens een duurzaam ontbijt bij het Van Gelder Groente en Fruit Experience Center. Bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen die actief zijn in de zorgsector, zich aansluiten om de stappen in gezonde voeding en duurzaamheid binnen de zorg te versnellen.

Lees meer...

_edited_edited_edited_edited.jpg

17-02-2022

Terugblik RIVM Webinar Voeding & Duurzame Zorg
Tijdens de RIVM ‘Webinar Special’ over Voeding & Duurzame Zorg sprak arts Marianne Nijnuis over haar ervaringen als moeder van een nierpatiëntje. Een indrukwekkend verhaal over wat een verschil vers en gezond eten kan maken in het leven van mensen.

Lees meer...

shutterstock_1024749001.jpg

23-06-2021

Patiënten werken met voeding aan hun eigen herstel 
Niet alleen vers, maar vooral sámen koken. Dat doen de bewoners van verpleeghuis Topaz Vlietwijk iedere dag.  En omdat vers eten lekkerder is, eten de bewoners beter. Topaz Vlietwijk doet mee met de Actieleernetwerken Voeding in de Zorg. Verschillende verpleeghuizen zijn met diverse projecten rondom eten en drinken aan de slag gegaan. Bekijk hier het filmpje dat binnen dit programma bij Topaz is gemaakt.

Lees meer...

14-10-2020

Nationale Groente- en Fruitdag tijdens de coronacrisis meer nodig dan ooit
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) roept 14 oktober uit tot Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze dag staan groenten en fruit in de spotlight. Broodnodig nu uit recent onderzoek blijkt dat het gros van Nederland veel te weinig groenten en fruit consumeert. Ruim 30 procent van de Nederlanders eet op doordeweekse dagen tijdens de lunch nooit groenten of fruit. Slechts 20 procent geeft aan 4 of 5 dagen per week groenten en fruit bij de lunch te nuttigen. De overige 80 procent houdt het bij een oer-Hollandse broodlunch. Dit kan en moet anders vindt het NAGF.

Lees meer.....

nadine-primeau-l5Mjl9qH8VU-unsplash.jpg
o-que-sao-os-superalimentos.jpg

01-10-2020

Confronterende resultaten Online Dialoog 
Binnen de Green Deal ‘Duurzame Zorg’ brachten het ministerie van VWS en stichting Eten+Welzijn zorgorganisaties en voedselketenpartijen via een Online Dialoog bij elkaar over de urgentie van duurzame en gezonde voeding in de zorg. De resultaten hiervan zijn nu beschikbaar en geven inzicht in de vervolgstappen. 

Lees meer.....

head-2546049_1280.png
salad-2756467_1920.jpg

29-06-2020

Denk mee via de Online Dialoog Voeding in de zorg

Binnen de Green Deal streven zorgorganisaties, overheid en bedrijven al langer naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid in de zorg. Met de Online Dialoog ‘Urgentie van Duurzame en Gezonde Voeding in de zorg’ verbinden we iedereen in de keten om met elkaar in gesprek te gaan en inzichten met elkaar te delen. Tot en met augustus kunnen betrokkenen uit de hele keten inzichten delen over het duurzamer en gezonder maken van eten en drinken in de zorg.

Lees meer....

 

Kwaliteitsindicator 3.jpg

17-04-2020

Voedingstips voor zorgmedewerkers in Coronatijd
Zorgmedewerkers die werken met Corona-patiënten dragen beschermende kleding. Eten en drinken wordt niet toegestaan omdat dit een besmettingsgevaarlijk moment oplevert. Hierdoor is het niet mogelijk om extra pauzes in te lassen. Het komt erop neer dat ze 4 uur lang niets eten en drinken. Het gevolg is dat medewerkers na hun dienst vaak last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en sufheid. Hoe kun je dit voorkomen?

Lees meer.....

18-12-2019

Een ons welzijn scheelt een kilo zorg
Meer dan 300 deelnemers kwamen naar de door ActiZ en Eten+Welzijn georganiseerde kennisevents om aan de slag te gaan met de nieuwe kwaliteitsindicator 2019 Eten en Drinken voor de verpleeghuiszorg. Eten+Welzijn heeft een toolkit ontwikkeld waar zorgorganisaties meteen mee aan de slag kunnen. Samen met ActiZ kijken we hoe er vervolg gegeven kan worden aan deze geslaagde en inspirerende bijeenkomsten.

Lees meer.....

24-10-2019

ActiZ organiseert kennisevent rond kwaliteitsindicator eten en drinken
Aandacht voor eten en drinken is de nieuwe kwaliteitsindicator 2019 voor de verpleeghuiszorg. Om hieraan als zorgorganisatie inhoud te geven, organiseert ActiZ op 29 november het kennisevent ‘Kwaliteitsindicator aandacht voor eten en drinken’. Het gaat er niet alleen om dat mensen ondervoed raken of overgewicht ontwikkelen, maar ook om het genieten van eten en drinken en de ambiance tijdens de maaltijden.

Lees meer.....

amandelen of snoep.jpg

27-09-2019

Eten en drinken: van goede ideeën naar praktijk!
Op 26 september jl. zijn de Actieleernetwerken gestart, geïnitieerd door het Ministerie van VWS. De deelnemende zorgorganisaties gaan in een kleine groep aan de slag onder leiding van een tutor en een expert. Dankzij deze actieve manier van werken wordt er veel kennis en ervaring gedeeld én worden vaardigheden geleerd om de stap te zetten van idee naar praktijk: samen actief leren en vooral… DOEN!

Lees meer.....

head-2546049_1280.png

02-09-2019

‘Gebrek aan voedingskennis is niet langer acceptabel’

De JAMA publiceerde onlangs een vlammend betoog van dr. Barnard, arts en auteur. Aan de hand van een casus van een patiënt met diabetes type 2 pleit Barnard ervoor dat voeding een veel belangrijkere rol krijgt in de medische behandeling. Barnard stelt dat er zeer overtuigend bewijs is dat voeding cruciaal is in de preventie en behandeling van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. 

Lees meer...... 

salad-2756467_960_720.jpg

08-07-2019

Actieleernetwerken Voeding in de zorg

Eerder dit jaar bleek tijdens de bijeenkomst ‘Pact voor de Ouderenzorg: Aandacht voor voeding’ een groot animo bij verpleeghuisorganisaties om hun voedingsaanbod te verbeteren. Ook werd duidelijk dat er op dit moment verschillende thema’s spelen waar meerdere zorgpartijen op in willen zetten. Het ministerie VWS verbindt graag partijen met ambitie en stimuleert met actieleernetwerken de stap van goede ideeën naar praktijk. Thema’s zijn ‘Smakelijk eten voor complexe doelgroep’, ‘Verpleeghuis met hart voor de wijk’ en ‘Maaltijdorganisatie binnen woongroepen’.

Lees meer...... 

VWS_Logo.jpg

08-07-2019

Start nieuwe Lerende Netwerken 
Op 26 september a.s. starten we de nieuwe Lerende Netwerken. Zorgprofessionals leren hierbij van elkaar en werken met elkaar rondom een specifiek thema. Je komt in contact met de praktijk en gaat het gesprek aan met cliënten, patiënten en experts. Thema's zijn onder andere 'Arbeidsproblematiek' en 'Verbinding zorg en facilitair in relatie tot eten en welzijn'.

Lees meer...... 

action-2277292_960_720.jpg

26-06-2019

Slotbijeenkomst Lerende Netwerken 2018 in Villa Pardoes
Stichting Eten+Welzijn werkt, samen met haar deelnemers, aan duurzame resultaten en maakt deze concreet. De slotbijeenkomst van de afgelopen serie vond plaats op een zeer bijzondere en inspirerende locatie: Villa Pardoes - een maatschappelijk initiatief van de Efteling. Deelnemers bundelden bestaande kennis en initiatieven en deelden de resultaten.

Lees meer...... 

DSC_0005.JPG

25-06-2019

Green Deal Duurzame Zorg
Eten+Welzijn en Platform Patiënt en Voeding starten in samenwerkingsverband het programma “Verduurzaming voedings-en voedselbeleid”. Het programma vergroot de kennis over de gezondheids- en milieu effecten en zorgt ervoor dat gezonde en duurzame voeding de norm wordt. Drie activiteiten staan centraal: organisatie van jaarlijkse regionale duurzaamheid-tafels voor zorgbestuurders, het opstarten van Lerende Netwerken en het uitgeven van verhaallijnen waarbij (cliënt)ervaring, kennis en toepassing in beeld worden gebracht. 

Lees meer......

Greendeal.png

01-07-2019

Projecten: passie, visie, nieuwsgierigheid en kennis komen samen
Meer zorgkwaliteit betekent ook benutten van ‘wat eten met ons doet’, een duurzame voedselketting en zorgaanbieders die volop bijdragen aan gezondheid en welzijn. Uiteindelijk blijkt duurzaam ook gezond, en kan gezond ook nog eens voor minder kosten. We denken graag  “buiten” het bord waardoor we projecten realiseren van visievorming tot en met implementatie en training.
Lees meer......

LAT.png

25-03-2019

Masterclass Kwaliteitsbeleving voor professionals in de zorg
Eten+Welzijn en Syndle organiseren een training ‘Kwaliteitsbeleving voor professionals in de zorg’. Zorgorganisaties geven samen, met input van kennispartners, inhoud aan de kwaliteit en een verbeterinstrument op het gebied van eten en welzijn. Lees meer...... 

Beeld Masterclass Kwaliteitsbeleving.jpg

25-03-2019

De Veldkeuken: werk maken van gezond en lekker eten in de zorg
In het programma ‘De Veldkeuken’ inspireren topchefs als Gerrit Greveling, Yuri Verbeek en Moshik Roth de deelnemers om gezonde en smaakvolle maaltijden te bereiden voor mensen met een aandoening.  Lees meer...... 

Beeld De Veldkeuken.jpg

15-11-2018

Green Deal inspireert internationale experts in voedingszorg
De Green Deal Duurzame Zorg stond 12 en 13 november in het middelpunt van de belangstelling van internationale experts in voedingszorg. Tijdens een conferentie van het Europese actieprogramma ‘Optimal Nutritional Care for All’ (ONCA) .... Lees meer...... 

Printscreen_Léon_Wever.png

30-10-2018

Kwaliteitskring LEEV van start: inschrijving geopend
Met een brainstormsessie op 10 oktober is een aftrap gegeven aan de nieuwe kwaliteitskring LEEV. Zorgorganisaties die permanent willen leren en verbeteren op het gebied van gastvrijheid en welzijn hebben nu de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij LEEV.  Lees meer...... 

cog-wheels-2125178_1920.jpg

25-10-2018

Maatwerk in maaltijden: ‘We willen verschil maken in de kwaliteit van het eten’
Van de maaltijd een genietmoment maken of toewerken naar een gezond, smaakvol en doelgroepgericht aanbod voor patiënten en cliënten. Het zijn slechts twee van de vele onderwerpen die op tafel liggen in het lerende netwerk ‘Maatwerk in maaltijden’.  Lees meer...... 

cooking-1013455_1920.jpg

10-10-2018

Drie partijen vormen Green Deal-coalitie voor duurzame en gezonde voeding in de zorg
Stichting Eten+Welzijn, Platform Patiënt en Voeding en Dutch Cuisine hebben 10 oktober de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ ondertekend. In een coalitie zullen zij zich inzetten voor een duurzaam en gezond voedsel.... Lees meer...... 

Coalitie voor duurzame en gezonde voedin

02-10-2018

Zorgorganisaties onderweg naar beter eten en welzijn in de zorg
Met veel enthousiasme en betrokkenheid zijn de deelnemers aan de lerende netwerken van start gegaan. De ambitie om het eten en welzijn van patiënten en cliënten te verbeteren, spatte ervan af tijdens de eerste bijeenkomst op 20 september. Lees meer...... 

IMG_4268.JPG
Voeding app Isala-screens_edited.jpg

12-09-2018

Isala lanceert app voor inzicht in voedingsstoffen
Isala heeft de Voeding app in gebruik genomen.
Hiermee hebben patiënten inzicht in de inname en bijbehorende doelen van acht voedingstoffen. Door de app krijgt een patiënt bij ziekte meer regie over zijn of haar voedingsgebruik. Lees meer...... 

12-09-2018

Meten en verbeteren na Gastvrijheidszorg met Sterren
Eten+Welzijn organiseert op 10 oktober een bijeenkomst rond het thema ‘Meten en verbeteren na Gastvrijheidszorg met Sterren (GmS)’. Oud-deelnemers van GmS en andere ...... Lees meer...... 

Logo-GMS.jpeg
Lampje_0c881b2a75cb829bac5f4ae4fb305477.

24-08-2018

Lerende netwerken niet alleen inspirerend, maar ook verplicht
Vanuit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is iedere zorgorganisatie verplicht deel uit te maken van een lerend netwerk. In een lerend netwerk kun je als professional samen met collega-zorgorganisaties knelpunten en vraagstukken bespreken. Lees meer...... 

12-09-2018

John Hokkeling regievoerder van de kwaliteitskring LEEV
John Hokkeling verbindt zich als regievoerder aan de kwaliteitskring LEEV van de stichting Eten+Welzijn. “Als zorgorganisaties de kans benutten om samen op te trekken, kunnen ze sneller verbeteren op het gebied van gastvrijheid en welzijn.” Lees meer...... 

John 3.jpg

21-08-2018

Ondervoeding in de zorg: onderzoeken op een rij

Ondervoeding is een belangrijk onderwerp voor de stichting Eten+Welzijn. Dit thema komt nadrukkelijk aan bod in de lerende netwerken ‘Maatwerk in maaltijden’ en ‘Visie en strategie rond eten en drinken’, die op 20 september starten. Lees meer...... 

appel met meetlint.jpg

14-08-2018

Monique Willemse regievoerder ‘Visie en strategie rond eten en drinken’

Voor het lerend netwerk ‘Visie en strategie rond eten en drinken' presenteren we visieontwikkelaar Monique Willemse van Momoko. Lees meer...... 

Monique Willemse Momoko liggend.jpg

30-07-2018

Blog: Gastvrij op klantreis

Barteld Oppers is Manager Gastvrijheid en Welzijn bij Woonzorg Flevoland, is jarenlang werkzaam geweest in de hotelwereld en gaat deelnemen aan het lerend netwerk ‘Gastvrij gedrag en teamontwikkeling’ van Eten+Welzijn. Lees meer...... 

Barteld Oppers Woonzorg Flevoland.jpg

30-07-2018

Van ondervoeding naar aansterken en genietmomenten

Interzorg Noord-Nederland startte twee jaar geleden met een eigen bijvoedingslijn, ter vervanging van de bestaande dieetvoeding van fabrikanten. Het tegengaan van ondervoeding werd ingebed in een visie op eten en drinken.  Lees meer...... 

Simon Wachtmeester Interzorg liggend.jpg

24-07-2018

Keuzevak voeding populair bij studenten geneeskunde AMC

Tweedejaars studenten geneeskunde kunnen bij het AMC sinds april een keuzevak over voeding volgen.
Het blijkt met 43 studenten meteen het meest bezochte keuzevak te zijn. Lees meer...... 

Aardbeien foto AMC.jpg

19-07-2018

Ziekenhuizen en hotelschool vinden elkaar in onderzoek naar gastvrijheid

Het Universitair Kanker Centrum Leiden-Den Haag (UKC) en Hotelschool The Hague gaan een samenwerking aan rond gastvrijheid in ziekenhuizen. Studenten Geneeskunde en studenten van de hotelschool zullen hiernaar onderzoek.  Lees meer...... 

09-07-2018

Kwaliteitssysteem eten en welzijn voor zorgorganisaties in de maak

Voor onder meer ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en GGZ-instellingen wordt een uniek netwerk opgericht. Daarin ontwikkelen en implementeren zorgorganisaties samen met kennispartners een kwaliteitssysteem. Lees meer...... 

09-07-2018

JRM regievoerder lerend netwerk ‘Gastvrij gedrag en teamontwikkeling’

De lerende netwerken van de stichting Eten+Welzijn hebben elk een eigen ‘regievoerder’, iemand die de voortgang onder de deelnemers bewaakt en als vraagbaak dient op zijn of haar expertisegebied.

Lees meer...... 

05-07-2018

Diabetes Fonds investeert € 350.000 in innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde

TNO en LUMC hebben 3 juli de programmaovereenkomst voor het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) ondertekend.  Lees meer...... 

25-06-2018

Tweede Kamer: voedsel volwaardig onderdeel van preventieakkoord

De Tweede Kamer heeft 19 juni een motie aangenomen dat voedsel als een volwaardig en zelfstandig onderdeel van het preventieakkoord moet worden behandeld.

Lees meer...... 

25-06-2018

Dag van de gastvrijheid naar 2019

WijGastvrij en stichting Eten+Welzijn hebben besloten om meer tijd te nemen voor de voorbereiding en organisatie van de Dag van de Gastvrijheid.

Dit event zal dan ook in 2019 in plaats van 2018 plaatsvinden.

Lees meer...... 

20-06-2018

Keuken wil actievere rol spelen tegen ondervoeding

Ondervoeding is een serieus probleem dat bij elke patiënt door de medische staf aangepakt wordt”, stelt Ramon Kinneging. De chef-kok van het VUmc geeft aan graag te helpen bij het oplossen van dat probleem. “Hoe krijgen we de patiënt weer aan het eten?" 
Lees meer......

07-06-2018

Eten+Welzijn start lerende netwerken en groeimethodiek LeeV

Op 20 september starten de eerste lerende net-werken voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. Met de groeimethodiek LeeV worden prestaties en ervaringen inzichtelijk gemaakt om in een verbetercyclus groei te realiseren. Lees meer......

06-06-2018

Dag van de Gastvrijheid krijgt een vervolg

De Dag van de Gastvrijheid zal ook in 2018 plaatsvinden. WijGastvrij en de stichting Eten+Welzijn hebben elkaar gevonden om het succesvolle event dit jaar op 15 november, in het Beatrix Theater in Utrecht, gezamenlijk een vervolg te geven. Lees meer......

21-05-2018

Eten+Welzijn: de kiem is gelegd

“We laten het toch niet gebeuren dat onze ouderen slecht te eten en drinken krijgen?” De hartenkreet van een deelnemer verwoordde het heersende gevoel van velen op de startbijeenkomst van de stichting Eten+Welzijn. 

Lees meer......

bottom of page