Eerst betrokkenheid dan implementatie

cover_wat_eten_we_morgen_small.png

Rapport Wat eten we morgen? 

Hoe stimuleren we de consumptie van gezonde voeding 
SIGN

Van Ziekenhuis naar Gezondheidshuis

 

De basisopdracht die de zorg heeft, is ons gezond maken en gezond houden. De rol van voeding daarbij is heel groot, ook in het ziekenhuis. Op het moment dat een patiënt goed doorvoed het ziekenhuis binnenkomt, zal hij veel sneller herstellen en minder complicaties hebben. En een goed voedingspatroon na een behandeling draagt weer bij aan herstel. Dus juist in de zorg zie je het belang van voeding scherp terug. Daarom is het urgent dat de zorg leiderschap toont en stappen zet.

Doel programma 'Gezondheidshuis'

Het doel is om maaltijden in zorginstellingen te verbeteren. We starten door professionals in de zorg de waarde van groente en fruit te laten ervaren en invullen. Zo zijn ze ambassadeur als ze met patiënten en cliënten aan de slag gaan.

Het programma Gezondheidshuis is een concrete toepassing van de Green Deal duurzame zorg en het Preventieakkoord. Het begint bij de eigen werkomgeving van de zorgprofessionals.

Voeding heeft de potentie om een belangrijke bijdrage te leveren aan gezondheid, welzijn en klimaat en verlaging van de vraag naar en de kosten in de Zorg

 

Wat levert het op

  • Bedrijfsrestaurant en verkoopunits mét gezondheidswinst en gezonde businesscase

  • Betrokkenheid en gedragsverandering bij eigen medewerkers en bezoekers

  • Mogelijk maken van een positieve leefstijl gebaseerd op voldoende beweging, ontspanning en gezond & duurzaam eten, binnen de eigen werkomgeving

  • Goed voorbeeld doet goed volgen: de zorg geeft het voorbeeld

 

Aanpak

Als we dan toch ons voedsel- en voedingsbeleid duurzaam moeten veranderen, kan het dan ook eenvoudiger, menselijker en goedkoper? Dat kan!

  • Start oktober 2020

  • Doorlooptijd: 1 jaar – 4 fases

  • Samenwerking binnen 3 Actieleernetwerken

  • Gebaseerd op collectieve intelligentie en betrokkenheid eigen professionals

  • Veerkrachtmodel: vanuit online dialoog naar gestructureerde implementatie

  • Inzet bewezen interventies

Kosten

  • € 35.000-

    • 50% projectsubsidie min LNV

    • 25% zorgorganisatie

    • 25% cateraar (of eigen beheer) 

Meer info?

Neem vrijblijvend contact op met Rudi Crabbé, 06-22188015 of mail naar vraag@etenwelzijn.nl