top of page
pexels-adonyi-gábor-1414651.jpg

 Geef meer aandacht aan eten en drinken 

Proef.png

Eten+Welzijn heeft samen met o.a. ActiZ en Patiënt & Voeding een praktisch beleidsinstrument ontwikkeld: ‘Proef! - Zorg en Welzijn met sterren’.

Proef! is dé perfecte kans om in te spelen op de nieuwe verplichte kwaliteitsindicator basisveiligheid voor verpleeghuizen: aandacht voor eten en drinken. Daarmee geef je concreet invulling aan nieuwe inzichten en wettelijke eisen!

Wil jij:

 • Een verbetering in kwaliteit van leven en het welzijn van cliënten en patiënten?

 • Een concrete invulling van de kwaliteitsindicator, het preventieakkoord en de Green Deal?

 • Een jaarlijkse objectieve beoordeling en desgewenst prestaties gemeten aan anderen?

 • Een interdisciplinaire samenwerking met alle betrokkenen rond de maaltijdmomenten? Van cliëntenraad tot zorg, facilitair en bestuur.

 • Een rapportage als basis voor het kwaliteitsplan waarbij cliënten- en patiëntenraden meepraten m.b.t de thema’s Eten en Welzijn?

 

Meld je dan aan voor Proef! Na afloop ben jij als zorgorganisatie in staat om je positie te bepalen, prioriteiten te stellen en veranderinitiatieven te ontwikkelen. Specifiek gericht op gezond, duurzaam eten en welzijn. Al vele zorgprofessionals gingen je voor!

 

De stappen die je doorloopt tijdens Proef!

 1. Proef! start met het samenstellen van een Multidisciplinair team (MD team) binnen je organisatie.

 2. Aan de hand van de Proef! vragenlijst halen we online de perspectieven op bij medewerkers, Cliëntenraad en leidinggevenden.

 3. Samen met een coach van Eten+Welzijn en het MD team wordt de huidige positie bepaald. Deze wordt vergeleken met vorige metingen, de eigen voedingsvisie en de jaardoelstellingen. Deze wordt met een waarderingssysteem uitgedrukt in sterren per thema.

 4. Vervolgens helpt de Eten+Welzijn coach bij het bepalen van de nieuwe jaaracties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘de Top 100 Eten+Welzijn interventielijst’.

 5. Je ontvangt een adviesrapport met de waardering en een stappenplan op maat voor je organisatie, maar ook praktische suggesties en inspiratie.

 6. Jullie zijn klaar om van start te gaan met het toepassen van het stappenplan

 

Event "Good Practices"

Tijdens het landelijke event worden door de deelnemers van Proef! ‘good practices’ gepresenteerd. De resultaten worden gedeeld, voor positieve uitstraling en spin-off voor de deelnemers en inspiratie en motivatie voor andere instellingen. Het wedstrijdelement zorgt voor meer draagvlak en extra energie op de werkvloer.

 

De investering
€ 1.500,- per jaar 

Hierbij gaan we uit van 1 adviesrapport. Indien meerdere adviesrapporten opgesteld moeten worden (per doelgroep of per locatie) geldt een aangepaste bijdrage. 

Klaar om een verbeterslag te maken op het gebied van Eten & Welzijn? Meld je dan deze zomer nog aan, vanaf september gaan we opnieuw van start!

 

 

 

Neem contact met ons op als je vragen hebt

Wij staan altijd voor je klaar om je te helpen. Stel je vraag via de chat of neem contact op met Maartje via onderstaande button.

 

 

 

Patiëntenfederatie

‘Patiëntenfederatie Nederland ontwikkelde in 2019 een keuzehulp verpleeghuis. In deze keuzehulp staat bijvoorbeeld informatie over ervaringen van anderen en indicatoren basisveiligheid. Eten en drinken bleek een belangrijk thema. De indicator over eten en drinken vonden mensen nuttig als keuze informatie. Daarom vindt Patiëntenfederatie het belangrijk dat het een verplichte indicator is.’

 

 

raymond.jpg
PvdA - Joop van der Lei.jpg

Wat deelnemers zeggen over Proef!

Raymond Hassink, Leidinggevende eten & drinken De Posten

"Door Proef! zijn we beter doordrongen van het belang van het contact met de cliënt en van de eigen regie. Het is een kwestie van denken vanuit de vraag van de cliënten. Door Corona kunnen veel dingen niet, maar we proberen te denken in mogelijkheden, wat kan er wel? Eten & drinken is niet alleen 'vulling' en moet geen afvinklijstje zijn. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven, aan het gevoel dat je ergens bij hoort. We willen mensen het gevoel geven dat ze ertoe doen. Een onsje welzijn scheelt namelijk een kilo zorg!"

Joop van der Lei, Manager Interne service Zorggroep Oude en Nieuwe Land

“Door de begeleiding van Eten+Welzijn hebben we de huidige situatie goed in kaart kunnen brengen. Hun kennis en ervaring op het gebied van voeding en welzijn heeft ons geholpen bij het vaststellen van de visie en de concretisering ervan. Door de methodiek van Eten+Welzijn te gebruiken hebben we beter zicht op wat er nog moet gebeuren. We gaan eten en drinken anders invullen door meer informatie bij de bewoners op te halen. Welke rol heeft eten en drinken voor hen en welke voorkeuren hebben ze?”

bottom of page