
Project:
Versnelling Voedseltransitie Langdurige Zorg
Goede voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van cliënten in de langdurige zorg. In de langdurige zorg komen uiteenlopende voedingsuitdagingen voor: sommige cliënten hebben risico op ondervoeding, terwijl anderen juist te maken kunnen krijgen met overgewicht, bijvoorbeeld in samenhang met medicatiegebruik. Tegelijkertijd draagt de zorgsector bij aan klimaatverandering en milieubelasting: 7% van de nationale CO₂-voetafdruk en 4% van het afval komt uit de zorg. Dat biedt dus kansen om met voeding verschil te maken voor zowel mens als planeet, in lijn met de ambities uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.
Gelukkig bieden steeds meer zorginstellingen gezonde en duurzame maaltijden voor hun cliënten. Echter ervaren zij vaak nog onvoldoende draagvlak en kennis om deze transitie effectief en blijvend door te voeren. Er is een groeiende behoefte aan praktische inzichten en ondersteuning om het voedingsaanbod te verbeteren en af te stemmen op de specifieke behoeften van verschillende doelgroepen bij de diverse woon- en kookvormen.
Daarom start in november 2025 het project Versnelling Voedseltransitie Langdurige Zorg. Hierin bundelen drie brancheorganisaties – ActiZ, VGN en de Nederlandse ggz – hun krachten met Alliantie Voeding in de Zorg, Eten+Welzijn en Greendish. Samen ondersteunen zij meer dan 600 zorgorganisaties in de langdurige zorg met kennis, begeleiding en praktische hulpmiddelen om de transitie naar gezonde en duurzame voeding te versnellen en blijvend te verankeren in de praktijk. Het project wordt uitgevoerd met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en loopt tot eind 2026.
Gezamenlijke doelstellingen
-
Het vergroten van het aandeel gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf.
-
De eiwittransitie realiseren naar minimaal 50% plantaardig en 50% dierlijk in 2026, met als doel 60/40 in 2030, voor medewerkers en bezoekers.
-
Voedselverspilling in de langdurige zorg structureel terugdringen.
Activiteiten
Door kennis te verzamelen, te delen en samen te werken aan vraagstukken zal een brede veranderbeweging in gang worden gezet. Zorginstellingen kunnen deelnemen aan pilots om de kansen en uitdagingen in kaart te brengen op het gebied van voedselverspilling, eiwittransitie, CO₂-uitstoot en het voldoen aan de Schijf van Vijf-richtlijnen (Greendish). Zorginstellingen die al zelfstandig aan de slag zijn gegaan met deze thema’s kunnen deelnemen aan een borgingstraject om blijvende veranderingen te verankeren in hun werkprocessen (via Eten & Welzijn). Ook wordt kennis over de voedingsspecifieke behoeften van doelgroepen praktisch toegepast (Alliantie Voeding in de Zorg). De opgedane inzichten vormen de basis voor praktische hulpmiddelen en tools die voor de gehele sector beschikbaar komen. Zo maken we samen gezonde en duurzame voeding de norm in de langdurige zorg – voor cliënten, medewerkers, milieu en een toekomstbestendige zorg.
Wil je meer weten?
Neem contact op met één van de projectpartners:
-
Stichting Eten+Welzijn: zsuzsan@etenwelzijn.nl | 06 47057947
-
Stichting Alliantie Voeding in de Zorg: lcuppers@zgv.nl | 0318 435484
-
Greendish: annemiek.vogels@greendish.com | 06 22 79 97 82



