top of page
salad-2756467_1920.jpg

Rotterdamse verpleegzorg maakt noodzaak structurele aandacht voor eten en drinken duidelijk  

De Gemeente Rotterdam wil een gebied zijn waar mensen gezond en vitaal oud kunnen worden. Het thema voeding, waaronder ondervoeding, is hierbij een belangrijk speerpunt. Samen met Stichting Eten+Welzijn heeft de Gemeente Rotterdam in dit kader in 2020 een Lerend Netwerk voor de verpleegzorg opgericht met koplopers Lelie Zorggroep, Stichting Humanitas en Sonneburgh. Met inspiratie, ondersteuning en begeleiding zijn, ondanks de uitdagingen door Corona en arbeidskrapte, concrete stappen gemaakt op het gebied van gezonder en beter eten en drinken in de zorg. De eerste resultaten zijn nu bekend gemaakt.

Aanpak
De deelnemende zorgorganisaties en hun leveranciers Bidfood en Zorgboodschap hebben concrete acties uitgevoerd om ongezond aanbod te vervangen door gezond, veilig, lekker eten dat ook aansluit bij de smaak, voorkeuren, behoeften en de waardigheid van de cliënt. Gedurende het programma hebben de deelnemers mede door data analyse van hun inkopen hun positie bepaald, via mee-eetmomenten en gesprekken ervaringen met cliënten gedeeld en kennisverdieping sessies bijgewoond.

Resultaten
Ondanks de enorme impact van Corona en vervolgens de ontstane arbeidskrapte (op sommige locaties maar liefst 26%) zijn concrete stappen gemaakt op het gebied van gezonder en beter eten en drinken. Er is gewerkt aan een aangepast assortiment met gezonder eten en drinken, minder gebruik van kant-en-klare bijvoedingen en meer kwaliteit van leven. Door in gesprek te gaan met bewoners en te experimenteren kom je er bijvoorbeeld achter dat volkoren macaroni als los component niet wordt gegeten, maar gemengd wél (goed voor de broodnodige vezels). Kant-en-klare nagerechten werden vervangen door pakken (minder suiker en minder afval). In plaats van frisdrank wordt er nu water op tafel gezet tijdens het eten. Op sommige locaties wordt er nu eenmaal per week op afdelingen gekookt met centrale ondersteuning. Zo leren medewerkers over kookvaardigheden, presentatie en gezond én smaakvol eten afgestemd op de wensen van bewoners.

Vervolg
Het programma heeft veel inzichten opgeleverd: denk in kleine stappen, focus op het geheel (de maaltijd, de sfeer, de werkwijze, de individuele cliënt) en werk samen. Echter de belangrijkste les is dat het thema ‘eten & drinken’ altijd op de agenda moet staan. Een voedingsvisie is één, maar hoe je die vertaalt naar de individuele behoeften en wensen van elke cliënt afzonderlijk vraagt om constante afstemming en overleg. Rudi Crabbé, bestuurder Eten+Welzijn: “Verdere ontwikkeling en borging is wel noodzakelijk. Niet alleen bij het trainen van nieuwe inzichten en vaardigheden, maar ook, en misschien wel vooral, bij het ondersteunen van de zorgteams bij de uitvoering ervan.”
In 2022 start daarom een nieuw Lerend Netwerk in Rotterdam met een 2e startersgroep. Hierbij blijven Lelie Zorggroep en Stichting Humanitas betrokken en sluit ook zorgorganisatie Aafje aan.

 

Vragen? Mail naar vraag@etenwelzijn.nl

 

Proef_1.jpg
bottom of page