top of page
Lente-uitjes

Project:
Versnelling Voedseltransitie Langdurige Zorg

Goede voeding speelt een cruciale rol in gezondheidsbevordering, ook in de langdurige zorg. Toch is de realiteit zorgwekkend: 14-15% van de patiënten is bij opname ondervoed, bij ouderen zelfs bijna 40%. Tegelijk kampen veel mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening met overgewicht, mede door medicatiegebruik.

​

Daarnaast draagt de zorgsector fors bij aan klimaatverandering en milieubelasting: 7% van de nationale COâ‚‚-voetafdruk en 4% van het afval komt uit de zorg. De voedseltransitie is onvermijdelijk, gezien de groeiende zorgvraag, oplopende kosten én de ambities uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.

​

Daarom bundelen drie brancheorganisaties – ActiZ, VGN en de Nederlandse ggz – hun krachten met Eten+Welzijn, Greendish en Alliantie Voeding in de Zorg. Samen ondersteunen zij meer dan 600 zorgorganisaties in de langdurige zorg met kennis, begeleiding en praktische hulpmiddelen om de overgang naar gezonde en duurzame voeding te versnellen en duurzaam te verankerenDe gezamenlijke doelstellingen:

​

  • Het vergroten van het aandeel gezonde voeding binnen de Schijf van Vijf.

  • De eiwittransitie realiseren naar minimaal 50% plantaardig en 50% dierlijk in 2026, met als doel 60/40 in 2030.

  • Voedselverspilling in de langdurige zorg structureel tegengaan.
     

Samen maken we gezonde en duurzame voeding de norm in de langdurige zorg – voor mens, milieu en toekomstbestendige zorg.
 

Duur: voor de zomer verwachten wij goedkeuring te krijgen voor het traject vanuit VWS langdurige zorg. Het programma duurt tot en met eind 2026.
 

Voor meer informatie: zsuzsan@etenwelzijn.nl | 06-47057947

Peren aan boom
bottom of page