top of page
Leon Wever, Programma directeur
"Duurzame Zorg" - Ministerie VWS
logo RIVM transparant.png
FACTSHEET
'Wat ligt er op ons bord'
RIVM
RIVM-flyer-voorzijde.jpg
FACTSHEET
'Duurzaam eten'
Voedingscentrum
Logo Voedingscentrum transparant.png
FACTSHEET
'Ouderen en Voeding' Voedingscentrum
logo-iph-png transparant.png
FACTSHEET
'Positieve Gezondheid'
IPH

Samen aan de slag 

Stichting Eten+Welzijn, Patiënt & Voeding en RIVM ontwikkelen samen een ‘MenUkaart’ . Deze MenUkaart maakt het bestuurders (managers) én cliënten/patiëntenraden gemakkelijker om vast te stellen op welke manier zij in hun instellingen aan de slag willen. 

De MenUkaart is een stappenplan naar het voedingsbeleid van morgen. Want gezonde keuzes kunnen ook gewoon duurzaam en lekker zijn!
 

1. Er is al een visie....

De meeste Nederlanders zijn gezond en de levensverwachting stijgt. Tegelijkertijd heeft de helft van de Nederlanders overgewicht; in lagere sociaaleconomische groepen is dit nog meer. Ook eten 9 van de 10 mensen te weinig groente en fruit en is bijna 30 procent van ons eten van dierlijke oorsprong. Het voedingspatroon van een gemiddelde Nederlander leidt niet alleen tot gezondheidsverlies, maar vormt ook een grote belasting voor het milieu. 

 

Er bestaat een directe relatie tussen voeding en gezondheid (bijv. het eten van rood vlees verhoogt de kans op chronische ziekten). Maaltijden bieden daarnaast een duidelijke structuur in de dag en het is een moment van sociale interactie. Zorginstellingen kampen vaak met matige kwaliteit van voedsel en beschikbaarheid van ongezonde voedingsproducten, wat onder meer kan leiden tot ondervoeding. Het gaat bij voeding ook om het voedingsaanbod voor bezoekers en medewerkers en het stimuleren van gezondere keuzes door middel van nudging.

(Bron: Wat ligt er op ons bord, RIVM 2017; Gezondheidsbevorderende zorgomgeving, RIVM 2019)

2. Er zijn al richtlijnen...

Eten en drinken in de zorg moet nu al voldoen aan de basale kwaliteitseisen van bijvoorbeeld het Voedingscentrum (Zorginstituut). Echter, de praktijk leert dat de uitvoering ingewikkeld en uitdagend is. Gelukkig hebben het Voedingscentrum, European Patients Forum en het Institute for Positive Health richtlijnen opgesteld die duidelijk maken wat 'Gezond' , 'Duurzaam', 'Patient Empowerment' of 'Welzijn' betekenen in de context van eten en drinken. 

3. Er is al veel kennis...

Het RIVM verzamelt  literatuur over interventies en maatregelen. Daarnaast kennen we veel good practices en zijn  ervaringsdeskundigen (patiënten , ouderen) bereid hun ervaringen te delen. Hieruit kunnen we leren "wat echt werkt".

4. Deze vormen samen een MenUkaart...

... die ons uitdaagt, die vraagt om nieuwe oplossingen uit te vinden en vooral die vraagt om uitvoering: DOEN!

 

 

 

 

5. Er is een stappenplan...

  • Ga in gesprek met de cliëntenraad of patiënt vertegenwoordigers

  • Gebruik de checklist om startpunten op de verschillende impactgebieden te bepalen

  • Gebruik een vragenlijst om medewerkers, cliënten te betrekken en beleid te kunnen vormen

  • Bepaal een ‘voedingsbeleid’ sjabloon voor intern gebruik of aanbesteding (PVE)

  • Ga aan de slag intern of samen binnen een "Lerend Netwerk" en vul de randvoorwaarden in

 

6. Er is hulp...

Eten+Welzijn helpt zorgorganisaties met individueel advies, inspiratie handleidingen en Lerende Netwerken. Meld je aan of neem contact op via duurzamezorg@etenwelzijn.nl

Presentatie menU.jpg
MenU methodiek.jpg
hulp.jpg
bottom of page