top of page
DSC_0067.JPG

Omroep MAX besteedt aandacht aan Kookworkshops Eet goed voor jezelf  

Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 250.000 en 300.000 mensen die lijden aan een lichte dan wel ernstige vorm van een reuk- en/of smaakstoornis. Bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of door corona. Hoe kun je toch met plezier eten als je je smaak verliest of als je smaak verandert?

Op woensdag 7 september maakte Omroep MAX opnames tijdens één van onze kookworkshop ‘Eet goed voor jezelf’. Bij deze workshops kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen met lotgenoten en tegelijkertijd van een topkok leren hoe je een gepersonaliseerde maaltijd kunt maken. Hoe focus je bijvoorbeeld op presentatie en mondgevoel? Welke smaakcombinaties, texturen of kruiden kun je gebruiken bij smaakverandering? Met andere woorden: wat kun je zélf doen?

Chef Eric-jan Wissink, verbonden aan Eten+Welzijn: “Het is heel lastig als je weinig of niks proeft, dat heeft invloed op het plezier van eten. Het zorgt er ook voor dat je bijvoorbeeld veel te veel zout of suiker gaat gebruiken om toch nog iéts te proeven. En dat is weer niet zo gezond.” 
Een deelnemer die door Corona al lange tijd haar smaak en geur kwijt is: “Ik eet af en toe maar wat, om maar iets van voedingsstoffen binnen te krijgen. Je wordt er soms zo moedeloos van…”

DSC_0065.JPG
DSC_0055.JPG

Op de prachtige kooklocatie van het Miele Culinary Institute in Vianen gingen de deelnemers onder leiding van Eric-jan aan de slag met hapjes en gerechtjes op maat. Het samen koken, het eten van de gerechtjes en de gesprekken tussendoor en na afloop zorgen voor onderling contact en (h)erkenning. Eric-jan: “Als je niks ruikt of niks proeft is mondgevoel nóg belangrijker, zoals temperatuur, pittigheid of een 'krokantje', zoals geroosterde amandelen."

Het doel van deze workshops is om mensen met smaakbelemmeringen zelf sterker maken oftewel te ‘empoweren’. Dit doen we door ze handvatten te geven waar ze thuis zelf mee aan de slag kunnen.

Meer weten? 

Er zijn nog plaatsen vrij op 21 september a.s.! Aanmelden kan via: https://bit.ly/3PTqRft
Meer informatie: 

 

Wil je als zorgorganisatie kookworkshops voor patiënten of cliënten organiseren? Neem contact met ons op!

DSC_0069.JPG
DSC_0071.JPG
DSC_0066.JPG
bottom of page