top of page
Afbeelding van WhatsApp op 2023-03-31 om 14.54.051.jpg

Mooie resultaten programma Gezondheidshuis 

Het doel van het programma Gezondheidshuis is het eten en drinken in ziekenhuizen gezonder maken en een gezonde (werk)omgeving mogelijk maken. De promotie van groente & fruit en het drinken van water staat hierbij centraal. Vermaat Groep heeft in het afgelopen jaar met drie ziekenhuislocaties deelgenomen. De resultaten zijn nu bekend. 

In opdracht van LNV en SIGN hebben stichting Eten+Welzijn en Greendish de handen ineengeslagen. Door middel van een Online Dialoog is bij medewerkers informatie en input opgehaald over hoe we de consumptie van groenten & fruit in de restaurants kunnen verhogen. De aanbevelingen varieerden van het zelf samenstellen van een Pokebowl en een kleurrijke, aantrekkelijke presentatie tot het verlagen van de prijs van gezonde producten en het zo gemakkelijk mogelijk maken (bv gesneden fruit). Aan de hand van de opgehaalde ideeën en wensen werd gestart met de implementatie in de praktijk.

Cateringmedewerkers kregen binnen het programma tools en kennis aangereikt, konden inspiratie opdoen en ‘Challenges’ aangaan om zo de consumptie van groente en fruit in hun restaurant te stimuleren. Hierna vond een effectmeting plaats om te kijken welke stappen er gemaakt zijn. De resultaten hiervan zijn inmiddels bekend en werden gepresenteerd tijdens de slotbijeenkomst.

 

Resultaten

Er is gemiddeld 71% meer handfruit verkocht in de interventieperiode van vier weken in vergelijking tot de nulperiode door deze zichtbaarder te presenteren. In totaal is er gedurende de interventieperiode 797 liter water extra geserveerd in de vorm van het gratis aanbieden van fruit- en kruidenwater. Door portieverhoging in broodjes en maaltijden is er 122 kg meer groente geserveerd.

Jan Willem van der Flier, Horeca adviseur Vermaat Groep: ''Van deze initiatieven leren we veel en het stimuleert ons sneller de transitie te maken. Hoe mooi zou het zijn dat een gezond aanbod de norm is die zodoende een bijdrage levert aan een gezonde leefomgeving.''

Lees meer in de factsheet

 

Dit programma is een initiatief van SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland), in alliantie met het ministerie van LNV. Het programma wordt uitgevoerd door St. Eten+Welzijn in samenwerking met Greendish.

 

 

Meer weten over het Gezondheidshuis? Neem contact met ons op!

logobalk.png
DSC_0563.JPG
DSC_0566.JPG
bottom of page